ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ   ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Μερικές πρακτικές συμβουλές από τους ειδικούς προπονητές μεγάλων αποστάσεων και έμπειρους προπονητές  του κλασσικού αθλητισμού όπως και διατροφολόγους  που συνεργάζονται με τον διοργανωτή  Φιλαθλητικό Σύλλογο Καλλιθέας Μοσχάτου- Ταύρου και την ομάδα δρομέων του: FilathlitikosRunningTeam για την πιο ασφαλή κι ευχάριστη συμμετοχή σας στις διαδρομές των αγώνων δρόμου της διοργάνωσης KallitheaHalfMarathon.

Για να απολαύσετε τη μοναδική εμπειρία της συμμετοχής σε κάποια  από τις διαδρομές της διοργάνωσης KallitheaHalfMarathon και να μη θέσετε τον εαυτό σας σε τυχόν κίνδυνο, θα πρέπει να είστε αρχικά αλλά και να αισθάνεστε σε καλή φυσική κατάσταση και  απόλυτα υγιείς την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ως Οργανωτική Επιτροπή, χαιρόμαστε για τη συμμετοχή σας σε αυτόν το νέο μοναδικό αγώνα που σχεδιάστηκε σε μια απολύτως ξεχωριστή διαδρομή και για πρώτη φορά σε επίπεδο Ημιμαραθωνίου δρόμου στην παραλία της Καλλιθέας και στην περίμετρο του ΚΠΙΣΝ. Είμαστε όμως ηθικά υποχρεωμένοι να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους τους συμμετέχοντες και ειδικότερα σε όσους δεν προετοιμάστηκαν επαρκώς το προηγούμενο διάστημα για κάποιον από τους αγώνες της διοργάνωσης ΚallitheaHalfMarathon.

Αρχικά  θα θέλαμε να τονίσουμε πως ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ  οι δρομείς πρέπει να γνωρίζουν πως είτε έχουν κάνει ιατρικό checkup, ιδιαίτερα καρδιολογικό, είτε όχι, είτε υπάρχει προηγούμενο πάσης φύσεως ιατρικό πρόβλημα, είτε δεν τους είναι γνωστό, σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη συμμετοχής βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο/α δρομέα από τη στιγμή δήλωσης συμμετοχής του/της στη διοργάνωση.

Οι ακόλουθες συμβουλές προς δρομείς αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση όλων των συμμετεχόντων, συμβάλλουν στην απόδοσή τους όσον αφορά στον δικό τους προσωπικό στόχο κι επίδοση τους αλλά και στην ευχάριστη και ασφαλή τους συμμετοχή.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 

Αποφύγετε την έντονη προπόνηση και ξεκουραστείτε από νωρίς. Ετοιμάστε αποβραδίς τα απαραίτητα για τη συμμετοχή σας. Το δείπνο να είναι ελαφρύ και, αναλογικά, πλούσιο σε υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες). Να μην ξεχάσετε την ενυδάτωσή σας, ιδιαίτερα, αν για την ημέρα του αγώνα προβλέπεται υψηλή για την εποχή θερμοκρασία. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη.

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 

  • Μην τρέξετε αν δεν αισθάνεστε καλά, ακόμα και αν πρόκειται για κάτι που επιθυμείτε πολύ και προετοιμαστήκατε γι αυτό. Τα περισσότερα ιατρικά περιστατικά συμβαίνουν σε αθλητές οι οποίοι, παρόλο που δε αισθάνονται καλά, συμμετέχουν κανονικά, διότι δεν θέλουν να χάσουν το συγκεκριμένο αθλητικόγεγονός. Αν νιώθετε ότι έχετε πυρετό, εάν κάνετε εμετούς, αν έχετε διάρροια ή πόνους στο στήθος, παρακαλούμε μην λάβετε μέρος σε κανένα αγώνα δρόμου. Να μην ρισκάρετε την υγεία σας.
  • Ντυθείτε με τα κατάλληλα ρούχα, ανάλογα με τον καιρό. Φορέστε παπούτσια που έχετε ξανατρέξει και γνωρίζετε ότι δεν θα σας δημιουργήσουν φουσκάλες.
  • Προγευματίστε μιάμισυ ώρα πριν την εκκίνηση πολύ ελαφρά, αποφεύγοντας τα λίπη.
  • Ξεκινήστε έγκαιρα για την Αφετηρία και αποφύγετε οτιδήποτε θα μπορούσε να σας δημιουργήσει stress.
  • Ξεκινήστε τον αγώνα σας καλά ενυδατωμένοι. Μέχρι μισή ώρα πριν τον αγώνα μπορείτε να καταναλώσετε 250ml νερό.

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της επιβάρυνσης τόσο αυξάνεται η σημασία της τακτικής ενυδάτωσης και της κατάλληλης τροφοδοσίας. Να πίνετε τακτικά, αλλά να μην το παρακάνετε. Να προτιμάτε τα σκευάσματα που έχετε ήδη δοκιμάσει. Να προτιμάτε τα ρευστά και παχύρευστα σκευάσματα που αφομοιώνονται ευκολότερα από τον οργανισμό. 

Τρέξτε ελαφρά, ιδιαίτερα αν το επίπεδο της προετοιμασίας σας για τον αγώνα που τρέχετε δεν ήταν ικανοποιητικό. Ακολουθήστε αυτή τη συμβουλή και το πιο πιθανό είναι να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του χωρίς να χρειαστείτε κάποια ιατρική βοήθεια. Ιατροί και εθελοντές βρίσκονται στη διαδρομή και θα καλύψουν υγειονομικά τον αγώνα. 

ΣΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ

Όταν τερματίσετε, μη σταθείτε ακίνητοι. Συνεχίστε να περπατάτε, ειδικά όταν αισθάνεστε ότι ζαλίζεστε και πιείτε αρκετά υγρά, ώστε να αναπληρώσετε αυτά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα. 

Πηγαίνετε στο χώρο που θα παραλάβετε τα πράγματά σας, όσο γίνεται πιο γρήγορα, πάρτε το σακίδιό σας και φορέστε στεγνά και ζεστά ρούχα. Στη συνέχεια, φροντίστε να πίνετε κάτι, αλλά αργά, καθώς και να φάτε, πάντα με τον ίδιο ρυθμό. Μετά τον τερματισμό μην πιείτε μεγάλες ποσότητες νερού. 

Αν, για οποιοδήποτε λόγο, αισθανθείτε ατονία, ζάλη, αδυναμία να κινηθείτε, αναζητήστε αμέσως το παρευρισκόμενο ιατρικό προσωπικό. 

Καλή Επιτυχία σε ΟΛΟΥΣ!!

Η Οργανωτική Επιτροπή  KallitheaHalfMarathon